Renovering Pergola

fotoalbum Pergola

K-märkt original
Pergolan tillhör ett välbevarat K-märkt hus från 1921 och är orginal, men den var ordentligt nergången och svårt överväxt.  Ägaren ville om möjligt bevara den i original och renovera den.
Omfattande lagningsbehov
3 pelare var helt vissna och samtliga var murkna nertill, beslagen sönderrostade och planket var visset.Del för del renoverades
Planket revs för att komma åt pelarna, pelare som endast vissnat nertill gick att rädda, de fick nya trädelar i kärnfuru inpassade, i en pelare återfanns flera fogelbon. 3 pelare byttes helt då pelartoppen murknat, de byggdes ihop på plats av nya delar i kärnfuru från snickeriet ,inklusive svarvade detaljer i originalkopia. 

Planket byttes
Planket med överliggare mellan stolparna återbyggdes, en "enkelfasspont". Nya järnbeslag tillverkades och nya fästen i muren borrades upp. För ökad stabilitet sattes extra, längre järn i ytterpelarna.


Grindar nytillverkades
Nya grindar tillverkades i furu, en gammal svårt nergången grind fick bli förlaga, beslag återanvändes, ramverksfyllning av fasspont. Stolparna var  vissna, nya tillverkades av tätväxt  kärnfuru.

Linoljefärg bevarar virket och plåtavtäckningen
När allt dåligt virke var utbytt kunde pergolan behandlas med linolja och målas i linoljefärg. Linoljefärg är det färgmaterial som fungerar bäst på en så utsatt träkonstruktion. Plåtavtäckningen hade bara ytrost och gick att renovera. Efter målning ser den ut som ny igen och kommer att hålla i många år till. Copyright © 2008 - Trädgårdsstadens Inredning och Byggnadsvård
info@tradgardsstaden.nu